Latarnia Fuencaliente na południowym krańcu wyspy La Palma (Wyspy Kanaryjskie)

13-04-2018

Na wyspie la Palma na Archipelagu Kanaryjskim, są dwie latarnie stojące niedaleko od siebie. Znajdują się na południowym krańcu wyspy, około 13 km (8 mil morskich) na południe od Los Canarios. Do latarń można dojechać krętą drogą z wieloma serpentynami. Latarnie nazywają się Fuencaliente (1) i Fuencaliente (2).

Fuencaliente (1)

12 metrowa (40 stóp) latarnia zbudowana w 1903, została wyłączona z eksploatacji w 1985. Okrągła, kamienna wieża góruje nad domem latarników przylegającym z dwóch stron. Obiekt uległ silnemu zniszczeniu w trakcie trzęsienia ziemi w 1939. Latarnię odrestaurowano w latach 2003-2004. Po wyłączeniu latarni oryginalną laternę zdemontowano, wstawiając w jej miejsce tę, która jest obecnie. Latarnia nie jest udostępniona dla zwiedzania.

Fuencaliente (2)

W stacji nawigacyjnej ustanowionej w 1903 uruchomiono drugą latarnię w 1985. Okrągła cylindryczna wieża o wysokości 24 m (79 stóp) z latarnią i podwójną galerią posiada światło - trzy białe błyski, co 18 sekund. Latarnia morska pomalowana jest na biało z dwoma poziomymi czerwonymi pasmami.

Okolica dostępa jest dla turystów, jednak latarnie nie są udostępnione do zwiedzania.

Stara latarnia - Fuencaliente (1) - została  w 2006 roku przebudowana na siedzibę Centrum interpretacji Rezerwatu Morskiego na wyspie La Palma. Centrum rozpoczęło swoją działalność 29 czerwca 2006 r. – zostało otwarte przez Juana Carlosa Martína Fragueiro, sekretarza generalnego ds. Rybołówstwa morskiego. Jest to pierwszy projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i ¯ywności, którego celem jest promowanie ochrony środowiska morskiego i rybołówstwa.

Wystawa składa się z eksponatów pochodzących z działalności człowieka. Główny pokój odtwarza grotę wulkaniczną, a odwiedzający, który chodzi po szklanej podłodze na dnie morskim, może  obserwować śmieci, które ludzie czasami wylewają i wysypują do morza. Pośrodku pomieszczenia znajduje się pełnowymiarowy delfin wykonany z brązu zwisający z sufitu i złapany przez sieć rybaka. Ściany są pełne ryb z brązu i podwodnych kamyków odtwarzających dno rezerwatu. Świat doznań dla Centrum Interpretacji zaprojektowany został przez Miguela Mansaneta.

Autor tekstu: Apoloniusz Łysejko. Autor zdjęć: Joanna Łuniewska


           

 

Copyright ©2014-2022 BazaGdansk.pl, All Rights Reserved
Liczba odwiedzin: 839
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem