Stacja Polarna na Spitsbergenie

27-09-2015

W 2015 roku Oceania odbyła kolejny rejs na Spitsbergen, wśród załogi był nasz kolega Roman Grzybowski, który przygotował krótką relację oraz wykonał wszystkie poniższe zdjęcia.



„Oceania w rejsie arktycznym przepłynęła przeszło 8000 mil, rejs trwał 79 dni. Rejs nie tylko miał na celu dostarczenie nowej ekipy naukowców, żywności i materiałów ale i w trakcie niego były wykonywane badania. Były one prowadzone w fiordach Norweskich przy Tromso i Bergen, w okolicy Wyspy Niedźwiedziej i w fiordach na Spitsbergenie (Kongsfiord i Isfiord). Prowadziliśmy badania i w morzu Barentsa, na Norweskim i Oceanie badając prądy zarówno zimne i ciepłe wokół Spitsbergenu, zasolenie jak i pod względem optycznym - głównie chlorofil. Na samym Spitsbergenie były prowadzone głównie  badania ekologiczne a u południowych brzegów były brane rdzenie do 3 m. głębokości, żeby zbadać jaki był klimat tysiące lat wstecz (a musiała tam być bogata roślinność co potwierdzają skamieniałości, w których występują liczne liście paproci). Pogoda jak na ten rejon i okres można powiedzieć, że była bardzo dobra. Nadmienię, że wyładunek ze statku odbywa się za pomocą dwóch wozów opancerzonych typu Skot, które mogą pływać tylko w asyście pontonów i stanie morza 3. Tak więc trzeba mieć dużo szczęścia żeby to wszystko wypakować a trwa to około 24 godz. (2 Skoty i 5 pontonów). Wtedy cała ekipa ma co robić.”


         

         

         

         

         

           


 

Copyright ©2014-2022 BazaGdansk.pl, All Rights Reserved
Liczba odwiedzin: 838
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem