W dniu 6 grudnia na statku „Zodiak” odbyło się pożegnanie kucharza Ireneusza Dębskiego odchodzącego z końcem 2017r. na emeryturę. W spotkaniu uczestniczył Naczelnik BON Robert Witkowski, który wręczył przyszłemu emerytowi w imieniu Dyrektora Naczelnego Urzędu Morskiego kpt. ż.w. Wiesława Piotrzkowskiego dyplom z podziękowaniem za ponad 15-to letnią pracę w urzędzie.
Były też prezenty - od Naczelnika BON otrzymał tablo upamiętniające różne wydarzenia z życia statku oraz zawierające akcenty związane z pracą BON a od kapitana statku w imieniu Neptuna i załogi certyfikat potwierdzający odbycie rejsów na pokładzie s/v „Zodiak” do wszystkich pław oznakowania nawigacyjnego torów podejściowych Zatoki Gdańskiej oraz nawigację GPS. Następnie odśpiewano przyszłemu emerytowi gromkie 100-lat oraz refren hymnu emeryta („emerytura najlepsza życia pora”) Irek Dębski w swojej ponad 40-to letniej karierze zawodowej oprócz „Zodiaka” pracował również na wielu innych statkach różnych bander, a także na lądzie w trójmiejskich restauracjach m.in. w hotelach Monopol i Novotel. Jak na kucharza przystało Irek przygotował na to spotkanie specjalne menu w którego skład wchodziło m.in. sushi. ¯yczymy na emeryturze zdrowia i realizacji tego na co brakowało czasu w trakcie pracy zawodowej.